Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η easyJet αντισταθμίζει πλήρως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η EasyJet αντισταθμίζει πλήρως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet ανακοίνωσε σχέδιο ώστε να γίνει η πρώτη μεγάλη εταιρεία του κλάδου που θα αντισταθμίσει πλήρως όλες τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τα αεροσκάφη της.

Το πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 25 εκατ. λίρες (29,1 εκατ. ευρώ) τον χρόνο, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν. Οι αεροπορικές εταιρείες δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση απο τους καταναλωτές για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται απο την πτήση των αεροσκάφων τους. “Οι άνθρωποι περιμένουν όλο και πιο πολύ οι εταιρείες να περιορίσουν το αποτύπωμα που έχουν στο περιβάλλον. Αυτό (Το σχέδιο) της easyJet αποτελεί ενδιάμεσο βήμα”, δήλωσε χθες από το Λονδίνο ο κ. Λούντγκρεν. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα “Δεν αποτελεί την τέλεια λύση, γνωρίζουμε οτι αποτελεί ενα ενδιάμεσο βήμα μέχρι να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες”. Πρόσθεσε οτι πρέπει να υπάρξει πρόοδος για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων τεχνολογικών λύσεων, όπως είναι τα βιώσιμα καύσιμα ή ακόμη και τα υβριδικά (δηλαδή με κινητήρες τζετ αλλα και ηλεκτρικούς) ή ηλεκτρικά αεροπλάνα. Η easyJet συνεργάζεται τα δύο τελευταία χρόνια με την εταιρεία Wright Electric, η οποία σκοπεύει να παραγάγει πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροσκάφος που θα χρησιμοποιείται για κοντινές αποστάσεις. 

Ο κ. Λούντγκρεν είπε ακόμη οτι το πρόγραμμα της easyJet για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι λιγότερο δαπανηρό σε σχέση με το να αναλάμβανε ο κάθε ένας καταναλωτής μεμονωμένα το κόστος της αντιστάθμισης. “Είναι μια καλή συμφωνία για τους πελάτες… αναλαμβάνουμε αυτό το κόστος και πετυχαίνουμε περισσότερα χάρη στην οικονομία κλίμακας”. Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει οτι θα αντισταθμίσουν συλλογικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Η IAG, μητρική εταιρεία της british Airways, έχει ανακοινώσει οτι θα αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις πτήσεις εσωτερικού.

(Το πρόγραμμα περιορισμού του αποτυπώματος της εταιρείας στο περιβάλλον θα της κοστίσει περίπου 25 εκάτ. λίρες.)

Η easyJet ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη της πρίν από την επιβολή φόρων μειώθηκαν στα 427 εκατ. λίρες (498,2 εκατ. ευρώ), χαμηλότερα κατά 26% απο πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της αβεβαιότητας που προκάλεσε το Brexit. Ωστόσο πρόσθεσε οτι οι κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2020 είναι ελαφρώς υψηλότερες απο το προηγούμενο έτος. 

easyJet: "Πράσινες" δράσεις με 32,35 εκατ. δολ. ετησίως.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ

Ο πρώτος αερομεταφορέας που θα επιχειρήσει να αντισταθμίσεις τις εκπομπές ρύπων από όλες τις πτήσεις του με ένα πρόγραμμα φιλικό προς το περιβάλλον αναδεικνύεται η easyJet, σε μία κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε αυτόν τον δρόμο και άλλες αεροπορικές εταιρείες. Η easyJet Θα δαπανήσει 25 εκατ. στερλίνες (32, 34 εκατ. δολ.) ετησίως σε προγράμματα που περιλαμβάνουν δενδροφύτευση, μέτρα κατά της αποψίλωσης των δασών και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με βασικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις πτήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται και με τις Airbus κκαι Wright Electric για την κατασκευή υβριδικών και ηλεκτρονικών αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή, η easyJet θέτει ξανά σε λειτουργία τις δραστηριότητες των οργανωμένων ταξιδίων, καθώς ο αερομεταφορέας προσπαθεί να καλύωει το κενό που άφησε στην αγορά η κατάρρευση της Thomas Cook. Ετησίως, περί τα 20 εκατ. άτομα πετούν με την easyJet στην Ευρώπη, αλλά μόλις 500.000 κάνουν τις κρατήσεις τους για τα ταξίδια τους μέσωτης εταιρείας. Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν 26% στη διάρκεια της χρήσεης που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.